The Conservatory

Completed Fall 1999 Oakridge, Vancouver

  • Architect Architectura
  • Construction Concrete & steel frame with Alucobond cladding and Solarscreen 2000 low E glass
  • Specifications 6 stories; 72 suites; 15 street-front townhomes
  • Amenities Lap pool; whirlpool spa/sauna; fitness centre; courtyard garden with major water feature

Completed in 1999, The Conservatory is an environmentally-friendly luxury condominium complex in Oakridge on Vancouver's west side. The design philosophy was to create a small oasis in the centre of a well-established, busy residential neighbourhood. Four small scale buildings, each separated by green space, adjoin a peaceful, lush park with mature trees moved from the excavated site, creating an environment of calm and escape. Oakridge Centre, a major mall, is only a block away, as is one of the city's main arterials, Cambie Street. Cambie Street is now serviced by Skytrain's newest line - Canada Line - opened in August 2009 and brings rapid rail service to metro Vancouver's busiest north-south corridor, linking downtown to Richmond and Vancouver International Airport (YVR).

Concrete construction, state-of-the-art rain screen systems, double-glazed Solarscreen 2000 Low E windows and the highest grade exterior cladding were all used to preserve the buildings from a challenging West Coast climate. The Conservatory blends in seamlessly with the surrounding area, while creating a sense of reserved privacy. A lap pool, whirlpool spa and sauna, fitness centre, expansive courtyard garden and major water feature are amenities prized by its homeowners.